Sladký článek: Kakao. Jak poznat to kvalitní a proč se alkalizuje?

Sladký článek: Čokoláda. Jak si vybrat tu pravou měl velký ohlas. Na vaše přání jsem proto připravila tento doplňující článek. Přiblížíme si, jak se kakaová hmota zpracovává, co je kakaové máslo a kakao a jak vybrat to nejlepší pro přípravu lahodného nápoje.

Kakaová hmota jsou rozdrcené kakaové boby (více ve článku zde).

Lisováním této hmoty získáme dva produkty: kakaové máslo a kakaový prášek (= kakao).

kakaové máslo
kakaový prášek

Kakaové máslo

Je tuhý rostlinný tuk a nažloutlé barvy a nejcennější část, kterou z kakaové hmoty můžeme získat.

Kde a jak se kakaové máslo používá

  • v kuchyni
    Nepřepaluje se, proto se hodí na smažení, restování či pečení. Snadno se rozpouští a je bohaté na antioxidanty, vitamíny a minerály.
  • v kosmetickém průmyslu
    Skvěle promašťuje (je to přeci máslo 😊), má hojící a regenerační účinky a podporuje elasticitu kůže. Proto je v péči o pokožku vyhledávaným pomocníkem.

Sehnat ho můžeme jako 100% kakaové máslo, popř. se přidává do balzámů na rty, krémů na obličej i tělo či mýdel.

Kakaový prášek

Je čisté kakao a vedle kakaového másla druhým produktem získaným z kakaové hmoty.

Kakao také obsahuje tuk (jedná se o zbytkovou část tuku z kakaové hmoty). Kakao dle legislativy musí obsahovat alespoň 20 % tuku. Výrobci se však snaží tuku vytěžit co nejvíce – proč? Protože ceněný tuk mohou výhodně prodat dále – např. výrobcům kosmetiky.

Proto v obchodech nebo ve složení potravin často najdeme pojem „kakao se sníženým obsahem tuku/odtučněný kakaový prášek“.

Proč není snížený obsah tuku vítaný?

Protože tuk je v kakau zdravý – jak jsme si řekly výše, je bohatý na antioxidanty, vitamíny a minerály. A navíc – skvěle chutná!

Přírodní vs. alkalizované (holandské) kakao

Při nákupu kakaa můžeme také narazit na rozdílný způsob zpracování.

světlé přírodní kakao
tmavé kakao alkalizované (holandské)

Přírodní kakao

je světlejší než kakao holandské a zachovává si své přirozené vlastnosti.

Alkalizované (holandské) kakao

barvou je oproti přírodnímu kakau tmavší. Alkalizované kakao prošlou další úpravou – tzv. alkalizací.

Plusy

Na jednu stranu to může být určitá výhoda – kakao se lépe rozpouští a chuť je jemnější

Mínusy

Na druhou stranu to má i svou stinnou stránku – znehodnocují se některé antioxidanty, které se v kakau přirozeně vyskytují.

Proto bychom měly být na pozoru před označením „kakao holandského typu“. V mnohých z nás to může vyvolat pocit luxusu a kvality, opak je ovšem pravdou. 🙂

Doufám, že vám článek alespoň trochu osvětlil, jak se to s kakaem má. A že není kakao jako kakao. 🙂

Mohu doporučit na vlastní kůži (spíš ústa :)) vyzkoušené kakao z BrainMarketu.

Přeji hezký den plný sladkých zážitků 🍫

Konkrétními a praktickými kroky inspiruji ženy, které chtějí být samy sobě svou vlastní kamarádkou, jak postupně a nenásilně přepisovat zajeté vzorce chování a tak do svého života přitahovat pozitivní změnu a hezké zážitky Můj celý příběh najdete zde >>