Sladký článek: Čokoláda. Jak si vybrat tu pravou

Víte, jaký je nejrozšířenější mýtus, co se čokolády týče? Na co se při jejím výběru zaměřit a co do kvalitní tabulky nepatří?

Hlavní ingrediencí pro výrobu čokolády jsou (nebo alespoň by být měly) kakaové boby. Vysvětlíme si, jak se zpracovávají a od toho pak jednoduše odvodíme, co do kvalitní čokolády patří a co naopak ne.

Kakaovníky rostou na plantážích v tropických oblastech. Jejich plody – kakaové lusky – vyrůstají přímo ze kmenů stromů.

V luscích najdeme kakaové boby, které obsahují velké množství zdraví prospěšných látek. Proto je můžeme najít na seznamu superpotravin – mají blahodárné účinky pro naše tělo a jsou úžasným antioxidantem.

Po sklizni kakaových bobů přichází na řadu jejich zpracování – fermentace, sušení, třídění a pražení. Tyto procesy si můžeme více popsat v jiném článku.

Pro nás jsou důležité následující fáze: drcení a mletí kakaových bobů. Tím totiž vzniká kakaová hmota.

Kakaový lusk
Kakaové boby

Kakaovou hmotu můžeme považovat za 100% hořkou čokoládu.

Našim chuťovým buňkám by tato surová čokoláda pravděpodobně nechutnala. Hmota se proto dále zahřívá, šlehá, míchá, roztírá a provzdušňuje (technikou zvanou konšování). A voilà – to už je 100% hořká čokoláda, kterou můžeme najít v obchodech.

Další zpracování kakaové hmoty

Kakaová hmota se může (ale nemusí) dále lisovat. Lisováním této hmoty získáme dva produkty:

✔️kakaové máslo
✔️kakaový prášek (= kakao)

Proto je v pořádku, pokud tyto dva produkty na obalu uvedené najdete.

Kakaové máslo
Kakaový prášek (=kakao)

Další zajímavé informace o kakau si přečtěte zde.

Co znamenají procenta uváděna na obalu

Je to obsah kakaové sušiny obsažený v čokoládě. To jsme možná slyšely všechny, co to ale ve skutečnosti znamená? Je to součet všech složek, které jsou získány z kakaového bobu:

kakaová hmota + kakaové máslo + kakaový prášek (=kakao)

Nejedná se tedy pouze podíl kakaového prášku (=kakaa), jak by se mohla většina z nás mylně domnívat.

Co do čokolády patří

Málokdo si pochutná na 100% hořké čokoládě. Do čokolády se proto mohou přidávat další suroviny. Jaké?

✔️kakaová hmota (kakaové máslo, kakaový prášek)
Jak jsme si vysvětlily výše, kakaová hmota, popř. její složky (kakaové máslo, kakaový prášek) jsou základní součástí čokolády

✔️třtinový cukr
Ne však rafinovaný bílý cukr, který je na obalu uváděn pouze jako „cukr“

✔️sušené mléko
Přidáním mléka vzniká mléčná čokoláda. Do veganských čokolád se jako alternativa přidávají rostlinná mléka (kokosové, rýžové, mandlové, kešu mléko atp.) či ořechové pasty

✔️vanilka
Může být výrobcem přidávána kvůli chuti. Prosím, nezaměňovat s vanilkovým aroma – to do kvalitní tabulky nepatří

✔️další pochutiny
Jako např. ořechy, chilli, sůl, sušené ovoce, koření, bylinky. Možností, čím ochutit čokoládu, je nespočet. To je dobře 🙂

lecitin
Na otázku, zda lecitin do kvalitní tabulky čokolády patří či nikoliv, existují různé (odporující si) názory. Jedná se o emulgátor, který je do čokolády přidáván ve stopovém množství. Osobně bych ho nezavrhovala

Co do čokolády nepatří

❌jiné, než výše uvedené suroviny
Je možné, že výrobce používá méně známé produkty – např. panelu (sušenou šťávu z čerstvě sklizené cukrové třtiny) namísto třtinového cukru. Jedná se však spíše o výjimky. Pokud tedy název neznáme, můžeme si ho dohledat na internetu.

Co zcela jistě do kvalitní čokolády nepatří:

cukr
Když už cukr, tak ten třtinový

palmový tuk
Nebo jiný blíže nespecifikovaný. Kakaová hmota obsahuje spoustu tuku, který je ale vzácný. Proto je často výrobci nahrazován jiným, nekvalitním a levnějším.

vanilkové aroma
Vanilka naopak ano – může být přidávána kvůli chuti

cokoliv „odtučněného
V případě, že ve složení uvidíte „kakaový prášek/kakao se sníženým obsahem tuku“, dejte ruce pryč. Znamená to, že vzácný tuk, který je přirozeně v kakau obsažen, z něj byl odlisován. To stejné platí pro mléko.

Největší mýtus – čemu již nebudeme věřit

Že čím více % čokoláda má uvedeno na obalu, tím je kvalitnější. I když držíme v ruce 100% hořkou čokoládu, neznamená to, že je lepší než např. její mléčná kamarádka, která může (díky přidanému mléku) obsahovat nižší procento kakaové sušiny.

Spíše než na procenta bychom se měly soustředit na celkové složení. Zda výrobce uvádí původ a odrůdu použitých kakaových bobů (pokud se jedná o kvalitní boby, rád se tím výrobce pochlubí a na obalu je uvede) a způsob, jakým čokoládu zpracovává.

První místo vyhrává. Nebo ne?

Pokud chceme vybrat doopravdy kvalitní čokoládu, neobejdeme se bez důkladného čtení informací na obalech.

Suroviny použité na výrobu potravin musí být dle legislativy uvedeny v sestupném pořadí. Tzn. surovina, které je v produktu nejvíce, je na prvním místě atd. (neplatí pro přísady, kterých je méně než 2 %).

Proto pokud na prvním místě ve složení uvidíme „cukr“, buďme na pozoru – znamená to, že je v tabulce nejvíce právě této složky!

Nevýhody

Najít doopravdy kvalitní čokoládu může dát občas zabrat. V klasických obchodních řetězcích je to skoro nemožné. I když půjdete do zdravé výživy, určitě doporučuji číst složení.

Další nevýhodou může být pro některé z nás cena. Doopravdy kvalitní tabulku čokolády seženete cca od 100 Kč za 100 g.

Doporučit mohu v Česku vyráběné čokolády z čokoládovny Janek nebo čokoládovny Troubelice.

Dobrou chuť 🍫

Konkrétními a praktickými kroky inspiruji ženy, které chtějí být samy sobě svou vlastní kamarádkou, jak postupně a nenásilně přepisovat zajeté vzorce chování a tak do svého života přitahovat pozitivní změnu a hezké zážitky Můj celý příběh najdete zde >>